ابزار فیبوناچی در تحلیل تکنیکال و انواع آن

ابزار فیبوناچی، این اسمی بود که بعد از اینکه نظر خوبی تازه با تحلیل تکنیکال پیدا کردم و کمی درک از آن داشتم به گوشم رسید. و فهمیدم که ابزاری است که میشه باهاش سطوح حمایتی و نقاط بازگشته قیمت را تعیین نمود با خودم گفتم این یک ابزار واقعاً به دردنخوری است : تا اینکه رفتم و بررسیهایی کردم فهمیدم که ابزار فیبوناچی یا دنباله فیبوناچی از طبیعت گرفته شده .!!!
یعنی چی از طبیعت گرفته شده: بعد اینکه بررسیهای بیشتری انجام دادم فهمیدم که تمام و بیشتر ما از طبیعت است . ما نسبتهای فیبوناچی در ظاهر و باطن خود داریم و همچنین در طبیعت وجود دارد .
برای مثال حلزون لاک خود را بهصورت دایرهای شکل بر روی نسبتهای فیبوناچی رسم کرده با خودم گفتم خوب حالا که چی؟ چه ربطی به معاملهگری و قیمت و سهام و بورس و اینا داره آیا میشه با آن واقعاً در بازار سهام یا سرمایهگذاری یا معاملهگری پولی درآورد یا میشه از آن به عنوان یک تحلیل حساب کرد.
راستیتش اولش نظرم خیر بود: تا اینکه به این نتیجه رسیدم رفتار ما جزئی از طبیعت است و رفتارمان نسبتهای فیبوناچی روی خودش داره بعد از بررسیها و کارایی که روی قیمت انجام دادم با ابزار فیبوناچی به این نتیجه رسیدم که تمامی افکار و تفکر من اشتباه بوده و کاملاً ابزاری مفید در تحلیل تکنیکال است . که در این مقاله قصد داریم با انواع فیبوناچی که کاربردی در قیمت است و راهکارهایی برای تحلیلگری آن به شما همراهان اتاق بورس آموزش دهیم.
تاریخچه لئوناردو فیبوناچی:
یکی از ریاضیدانان مستعد و برجسته ایتالیایی که در قرن ۱۲ زندگی میکرد دنباله ای را ایجاد کرد با نام دنباله فیبوناچی و به همین خاطر در جهان بسیار معروف شد این دنباله با دو عدد صفر و یک شروع میشود و عدد بعدی از حاصل جمع دو عدد قبلی بدست می اید و فرمول دنباله ایجاد میشود.
پس در آن صورت میتوانیم بگوییم که عدد قبلی ۰/۶۱۸ برابر عدد بعدی خود است و عدد جدید در دنباله ۱/۶۱۸ برابر عدد قبل خود میباشد به این نسبت عددطلایی یا نسبت طلایی یا عدد فیبوناچی گفته میشود که حاصل تقسیم قسمت هر دو جمله بر دوجمله قبلی خود میباشد.
حال این نسبت ها را میتوانیم در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم و از آن برای پیش بینی نقاط احتمالی برگشت و اهداف قیمت در آینده کمک بزرگی بگیریم.
هرکدام از این نسبت ها به عنوان سطح تکنیکال در تحلیل کاربرد دارد.
یعنی سطحی که از خودش خاصیت حمایت و مقاومتی نشان دهد که هم برای اصلاح های قیمتی استفاده میشود هم برای اهداف قیمت عموم تحلیل گران و سرمایه گذاران بازارهای مالی بر این عقیده هستند که با استفاده صحیح از این ابزار میتوان رفتار بازار راتقریبا ۷۰ درصد با موفقیت پیش بینی کرد.
نه صرفا به خاطر خاصیت حمایت مقاومتی این اعداد در برگشت های قیمت بلکه در کنار این خاصیت یک سطح حمایت مقاومت روانی در بازار ایجاد کرده که بسیاری از معامله گران و سرمایه گذاران به آن اعداد و سطوح واکنش میدهند و خرید و فروش خود را با ان انجام میدهند.
تعریف دنباله فیبوناچی:
در اولین قدم میریم میبینیم که دنباله فیبوناچی چیست: و ما چه جوری از این دنباله در بورس و بازارهای مالی طبق تحلیل فیبوناچی استفاده می کنیم . دنبال فیلم و نه چی از یه سری اعداد تشکیل شده که همه اعداد با هم نسبت خاصی دارند. یعنی میتوان گفت که از جمع دو عدد قبلی می توان عدد بعدی را حدس زد.
این دنباله از این اعداد تشکیل شد:1 1 2 3 5 8 13 …..
برای مثال : عدد 5 از جمع دو عدد قبلی تشکیل شدن یعنی عدد های 3 و 2
نسبت های و درصدهای طلایی در فیبوناچی:
خب تا اینجا به این نتیجه رسیدیم که دنباله فیبوناچی چیه : و چه جوری کاربرد داره چرا باید آن را به عنوان یک تحلیل به حساب بیاریم. ولی تا اینجا اصلاً به کار معاملهگری و تحلیلگری نمیآید.
خب اینجا یه بحثی به وجود میاد بنام نسبتها یا درصدهای فیبوناچی خب این درصدها و این نسبتها چه جوری به وجود میاد؟ از تقسیم اعداد دنباله برهم این نسبتها به وجود می آید برای مثال اگر عدد پنج را تقسیم بر سه کنی به عدد 1.67 می رسیم یا اگر 34 را به 21 تقسیم کنیم به عدد 1.619 میرسم اگر این کار را ادامه دهیم به عدد 1.618 نزدیک میشویم که یکی از اعداد و درصد طلایی فیبوناچی نزدیک میشوم.
این درصدها:23.6 ، 38.2 ، 50 ،61.8 ، 78.6 این درصدها همهگی زیر 100 هستند. درصد های بالاتر از 100: 127.2 ، 161.8 ، 261.8 ، 423.6
مثل: تقسیم عدد 1 بر 2 درصد 50 را نشان میدهند
انواع فیبوناچی و کاربرد آن :
خب تا اینجا یاد گرفتیم که به طور کلی مفهوم فیبوناچی را یاد گرفتیم ولی انواع و کاربرد آن در تحلیلگری را هنوز یاد نگرفتیم . انواع زیادی داره که اونا رو با هم مروری میکنیم .
- فیبوناچی بازگشتی که خودش به دو دسته تقسیم میشه ریتریسمنت(retracement) و اکستنشن(extension)
- فیبوناچی پروجکشن(projection)
- فیبوناچی اکسپنیشن(expansion)
- فیبوناچی کمان(arcs)
- فیبوناچی باد بزن (fan)
- فیبوناچی زمانی(time)
فیبوناچی بازگشتی(اصلاحی):
همان طور میدونید در تحلیل تکنیکال و اصول بازارهای مالی هر روندی بعد یه مدت افزایش قیمت و پیش رفتن نیاز به اصلاح دارد در واقع میشه گفت ذات بازار اینجوری است که ابزار فیبوناچی به ما کمک میکنه تا اون نقاطی که احتمال بازگشت در آن بسیار بالا است را شناسایی کنیم و سهم خود را بخریم یا حجم معاملات خود را کاهش دهیم.
در واقع میتونیم بگیم که فیبوناچی به ما نقطه ورود و خروج را اعلام میکند.
در نسبتهای فیبوناچی نسبت 38.2 و 61.8 نسبتهای بسیار پر پتانسیل و مهمی محسوب می شود که دید تحلیلگر به این نسبتها بسیار مهم است. بیشتر معاملهگر ها حد ضرر خود را معمولاً روی این نقاط یا برای ورود به معامله این نقاط را بسیار حائز اهمیت میدانند.
یکی از دیگر کاربردهای ابزار فیبوناچی در امواج الیوت است که با آن می توانیم موجهای دو و چهار که اصطلاحی محسوب میشود را شناسایی کنیم، که در این مقاله بحث مورد نظر ما نیست. فیبوناچی در تمام روندها بجز روند خنثی که مورد بررسی قرار نمیگیرد کاربرد دارد. ( هم در روند نزولی و هم در روند صعودی)
پروجکشن و اکسپنشن(projection ، expansion):
پروجکشن این ابزار هم برای به دست آوردن اهداف قیمت و هم برای یافتن نقاط ورود به کار می رود و همچنین این ابزار برای یافتن حرکات متقارن( symmetry) بسیار کاربرد دارد و بعد از اتمام اصلاح نقطه ورود را به معامله گران می دهد به علاوه اهداف نشان داده شده . که این اهداف طبق نسبتهای فیبوناچی به دست آمده است.
کمان(arcs):
کمان فیبوناچی یا فیبوناچی آرک (Arcs) از دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال می باشد که در آن میزان اصلاح و برگشت یک روند به صورت کمان نشان داده میشود و درصدهایی که در این ابزار از درجه اهمیت بالایی برخوردار هستند شامل 38.2% , 50% , 61.8%
میباشند
این درصدها در نشان دادن کمان های برگشتی قیمت در روندهای صعودی و نزولی نقش بسیار مهمی دارند.
باد بزن (fan):
فیبوناچی بادبزن یا در لاتین (fibonacci fans) سه خط روند است که مانند سطوح بازگشتی عمل میکند این ابزار جهت سنجش سرعت حرکت روند که فرقی نمی کند صعودی باشد یا نزولی مورد استفاده قرار می گیرد.
در این ابزار یک خط که معمولاً یک قله و یک کف قیمتی در بازه زمانی مورد نظر را ایجاد می کند رسم میشود، سپس این دو نقطه یعنی نقاطی که با آن فیبوناچی بادبزن رسم شده را با استفاده از نسبت های اصلی به سه قسمت (38.2%,50%,61.8%) تقسیم می شود در این ابزار فرض بر این است که نمودار در حین ادامه روند بخشی از حرکت قبلی خود را باز می گردد و همین طور که زمان میگذرد احتمال بازگشت بیشتر قیمت کاهش می یابد.
در یک روند صعودی برای مثال اگر قیمت تا زیر یک خط روند فیبوناچی بادبزن ادامه یابد انتظار میرود که این ریزش تا خط فیبوناچی بعدی ادامه داشته باشد.
زمانی(time):
فیبوناچی زمانی یا دورههای زمانی که به لاتین به ان fibonacci time zone گفته می شود که در آن به تعیین نقطه های بازگشت قیمت مبتنی بر زمان پرداخته میشود و به منظور شناسایی زمان هایی که در آینده احتمال تغییر روند وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد .
و متشکل از یک سری خطوط عمودی است که بر روی نمودار قیمت رسم می شود و فاصله هر خط عمودی برابر با سری اعداد فیبوناچی که شامل ۰،۱،۲،۳،۵،۸الی آخر می باشد.
چطور از این ابزار در نرم افزارهای تحلیلی مثل مفید تریدر یا متاتریدر استفاده کنیم؟
در مرحله اول در قسمت بالای نرم افزار بر روی گزینه insert کلیلک میکنیم بعداز بازشدن گزینه ها روی واژه objects کلیک میکنیم سپس گزینه ی فیبوناچی و انواع آن برایمان نمایش داده میشود.
نویسنده : علی پاشایی و محمد اسدی مدرس اتاق بورس و فعال بازار مالی
چقدر این مقاله براتون مفید بود؟
لطفا امتیاز دهید ب
Average rating 5 / 5. Vote count: 1
No votes so far! Be the first to rate this post.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
روش اسکالپ در معامله گری و کاربرد آن
انواع نمودار های موجود در تحلیل گری
روش مارتینگل در مدیریت سرمایه و تحلیل گری
تئوری داو چیست ؟ و تاثیر آن بر تحلیل تکنیکال و بازار سرمایه
اندیکاتور چیست؟ اندیکاتور به زبان بسیار ساده
روند چیست؟ و چگونگی تشخیص آن با کمک نمودار
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
This is my first time pay a visit at here and i am really impressed to read all at one place. Pierette Hamilton Latrena
I truly appreciate this blog article. Really thank you! Awesome. Dulsea Mitch Wash
Safety therefore demands that Lexapro be presumed to cause the same withdrawal symptoms as other SSRI drugs. Rhoda Halsy Monty
Major thankies for the blog post. Really looking forward to read more. Really Great. Leland Pincas Karleen